Sis opcions d’hamburgueses per a no carnívors que pots trobar a Barcelona

Publicat el abril 8, 2021

Si hem fet propòsit de resistir-nos a la temptació de la carn, ens agradarà conèixer aquestes altres opcions saludables entre dues meitats de pa.

Per Lourdes López.

Recents dades sobre la reducció del consum de carn a Espanya no fan sinó tastar l’èxit en aquest 2021 i 2022 del creixement sector veggie incorporant noves tendències alimentàries que responen a les necessitats (o modes que segueixen) els consumidors. Segons un informe de la consultora Nielsen, el 2019 els espanyols van comprar fins a un 25% més de substituts carnis, fet que suposa un canvi gradual en la nostra dieta. De fet, només a Espanya es consumeixen 550 milions d’hamburgueses a l’any, segons dades de la consultora NPD.
Fins al moment, l’elevat preu en el sector dels productes vegans i vegetarians havia complicat la seva arribada decisiva a consumidors amb una alimentació variada. Ara, els productes veggie arriben en massa al lineal del supermercat emmarcat en potents campanyes de comunicació i també ho fan als restaurants que no tenen més remei que posar-se al dia i al servei de la nova demanda. Si ens fa mandra cuinar a casa, avui hem seleccionat cinc hamburgueses veganes (algunes clàssiques i d’altres nouvingudes) entre el bo i millor de Barcelona.

Dumbó cafè

DUMBO que respon a l’acrònim Down Under The Manhattan Bridge Overpass, el barri de Brooklyn que inspira aquest cafè, forma part del conegut grup Sant Telmo del conegut empresari Isidro Marqués. Durant la pandèmia va decidir abaixar la persiana del seu mític Café San Telmo per a reobrir aquest espai ple d’energia amb imatge gràfica de la Clara Arnús. La proposta gastronòmica compta amb sandvitxos, opcions ràpides que es complementen amb d’altres de més elaborades com la seva àmplia selecció d’ous. Cal destacar la seva burguer vegana, una de les noves incorporacions al menú. Sense làctics, sense ous i sense gluten, però amb ceba confitada, amb xampinyons i ruca. Així és l’hamburguesa vegana del Café Dumbo.
(carrer Buenos Aires, 30, Barcelona).


La Real

No només de carn viu l’home. Però això La hamburgueseria, La Real, fundada pel xef Eduardo Egui i Arturo López, director executiu del grup, té en la seva carta 1 burguer vegetariana feta 100% a casa. El pa és un brioix artesanal (també es pot canviar per un pa sense gluten) i té “Patty” de cigrons, quinoa i sofregit de bolets i miso amb formatge cheddar, tomàquet, ruca, remolatxa i ceba adobada i maig vegana de tofu i curri.
(carrer Valencia, 285, / carrer Dr. Trueta, 218, Barcelona).

The Green Spot


Sota el segell Veggie for non veggies, The Green espot s’ha fet un lloc en la ment i l’estómac de molta gent que s’acosta als restaurants vegetarians recelosos de només poder atipar-se de fulles d’enciam. La seva hamburguesa de pèsols, blat de moro i espinacs amb xips de verdures és una bona excusa per tastar un vegetarià. Per cert, el restaurant va aconseguir per tercer any consecutiu (2020) una posició en la We’re Smart Green Guide, la guia dels 100 millors restaurants vegetarians del món. L’any passat es consagrà com el primer restaurant espanyol ocupant la 28a posició mundial.
(carrer de la Reina Cristina, 12, Barcelona).

Restaurant Siloé Cuina Vegana


No és fàcil portar un restaurant vegetarià a l’extraradi barceloní, fora de l’onada de turistes. La Yolanda Gutiérrez ho fa des del 2016 en un humil carreró de la part antiga de Cornellà de Llobregat. Des d’aquest petit i discret restaurant defensa una carta cent per cent vegana i amb propostes innovadores i originals, racions més que generoses i un preu contingut. La burguer és un dels plats més demanats: pa d’espirulina, burguer de quinoa ecològica, formatge vegà, ceba suaument caramel·litzada, tomàquet deshidratat i rehidratat amb oli, ruca, i salsa de la casa. Altres plats que estan entre els favorits dels clients són el tagliatelle bio amb bolonyesa de soja i parmesà vegà així com el curri de proteïna de gluten casolà al coco amb arròs. Atenció a la seva selecció de vins ecològics; la voldrien molts locals de Barcelona.
(carrer de la Verge del Pilar, 11, Cornellà de Llobregat, Barcelona).

Tio Joe


Una de les novetats d’aquest restaurant amb especialitat en la graellada és la seva carta de burgers per delivery i per gaudir al restaurant. Entre aquestes burger, no podia faltar una deliciosa opció vegetariana i vegana; elaborada amb avena, ordi, gírgoles, ceba caramel·litzada i soja, es presenta en pa brioche artesanal amb enciam, cogombre, tomàquet, carabassó, brots i una deliciosa salsa amb matisos picants. El restaurant, només centrat en el món burger, va obrir ara farà dos anys. Ara, amb nova gestió, volen donar focus a propostes més socials com ara la graellada a l’estil sud-americà: pedra calenta central i els ingredients de proteïna (carns de diversos talls) i de verdures en cru per anar coent a la pedra tranquil·lament mentre es xerra, amb un bon vi entre mans. L’ampli decorat, inspirat en un entorn rural americà, està pensat per gaudir a Via Augusta amb Avinguda Diagonal com si estiguessin al mateix WestWorld.
(Via Augusta, 9, Barcelona).

Teresa Carles


Fa ja deu anys que la lleidatana Teresa Carles Borrás va obrir el seu primer restaurant a Barcelona. Actualment, el seu grup Teresa Healthy Foods l’integren vuit restaurants i ara ha arribat als supermercats gràcies a la seva línia de productes Flax & Kale Goods. El grup dóna feina a més de 250 treballadors i compta amb un centre d’R+D i cuina central de 6.500 m² a Bell-Lloc d’Urgell on elabora els plats preparats i els seus icònics sucs de fruita i verdures cold–presssed. La seva exitosa ‘burger’ plant-based porta formatge cheddar, patates fregides casolanes, ketchup ecològic també d’elaboració pròpia. També la tenen de seitan, ceba a la planxa, tomàquet, cogombres i maionesa de mostassa. Altres principals molt demanats són els tacos de Jackfruit, alvocat, pinya rostida, pico de gallo amb salsa chipotle i els seus pad thai amb spaghetti d’arròs, ‘pollastre’ plant-based, shiitake, pastanaga, cacauets torrats, daikon adobat, salsa pad thai casolan i coriandre.

(carrer de Jovellanos, 2, Barcelona).